Sammenlign Køreskoler - Logo
Sammenlign
Køreskoler

Krav for at være ledsager for en 17-årig bilist

Når en 17-årig kører din bil, vil din lovpligtige forsikring som udgangspunkt dække på samme måde, som hvis andre med gyldigt kørekort kører bilen. Det er dog vigtigt at huske, at du som ledsager for en 17-årig skal opfylde en række krav, selvom du "kun" er passager i bilen.

For at være ledsager for en 17-årig bilist, skal du:

  • Være minimum 30 år gammel
  • Have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B (alm. bil) i de seneste 10 år. Kørekortet må ikke have været frakendt i den periode – hverken betinget eller ubetinget.
  • Have et gyldigt kørekort til kategori B (almindelig bil), der er udstedt i Danmark.
  • Altid medbringe dit kørekort, når du kører som ledsager for en 17-årig.
  • Være i stand til lovligt at køre bilen til enhver tid. Dette betyder, at du ikke må have en promille over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at du ikke kan køre bilen forsvarligt.

Som ledsager for en 17-årig bilist har du ansvaret for at give råd og vejledning til den unge bilist og hjælpe ham/hende med at bevare overblikket på turen. Det er dog stadig den 17-årige, der er juridisk fører af bilen og har det fulde ansvar for kørslen. Når du fungerer som ledsager for en 17-årig, må I kun køre i Danmark.

Det er dit ansvar at fortælle ledsageren om de krav, som skal opfyldes for at køre med dig ved rattet. Du skal kunne dokumentere overfor politiet, at du har gjort dette. Du kan finde en blanket til dette formål på: Hent blanket

Seneste blogindlæg

nyt-koerekort-2023

Nyt kørekort pris - Hvad koster det?

Prisen på et nyt kørekort i 2023 ligger omkring 140-280 kr. Få et duplikatkørekort hos Borgerservice i din kommune. Find mere info her.

Opdateret d. 03-11-2023
Tekniske spørgsmål - Sådan kan du klargøre dig

Tekniske spørgsmål til køreprøven

Se listen med tekniske spørgsmål og tag gerne quiz'en vi har linket til for at du kan øve dig.

Opdateret d. 01-17-2023